Blog ☞ lezen over gezondheid en de onderlaag van groeien ♡

Iedere twee weken verschijnt hier een nieuw berichtje. Is er een onderwerp waar je vragen over hebt?

Stuur me een berichtje en ik schrijf een post, speciaal voor jou ♡.

In de rouw of 'bang om blij te zijn'? Zo ga je ermee om!
8 juni 2020 

In de rouw of 'bang om blij te zijn'? Zo ga je ermee om!

Deze avond gebeurde er iets bijzonders. Ik kreeg, zonder moeite, wat ik al maanden aan het zoeken was geweest (en inmiddels maar had opgegeven): een privé tuin in de natuur. Een plek waar ik mijn Groeidagen voor #voorlopers en groeizoekers kan geven! Weg van de stad, buiten, rustig, groot genoeg… Knetter cool. Ik kon het haast niet geloven.

Zo knetter cool dat je het niet geloven kunt

Ken je dat? Dat nieuws te goed is om te durven geloven? Dat je in de verte wel hoort dat het zo is, maar dat je alleen maar kunt denken ‘nou, ik weet het zo net nog niet, hoor. Eerst zien, dan geloven.’

Ik had het ook toen ik na drie jaar gehandicapt te zijn geweest (met rolstoel enzo), hoorde dat mijn voet tóch gezond zou kunnen worden. Met een hamer en een drevel (serieus) kon er een botje terug, op zijn goede plek in het gewricht, geslagen worden. Dat was op mijn verjaardag 😊🥳 Zo’n goed nieuws dat ik het niet kon en durfde te geloven.

Omgekeerde rouw

Deze angst om het goede nieuws te geloven, is in zekere zin gelijk aan de rouw die je tegenkomt bij verlies. Als dingen er dingen zijn die je aan het hart gaan. Als je verlangen hebt… Tja, dan wil je het liefst dat het goede er is en nooit meer zal verdwijnen.

Als iets goeds je dan overkomt, dan ben je bang dat geconfronteerd zult kunnen worden met nieuw verlies. Ik met mijn voet en met mijn tuin. En jij? Misschien te bang om blij te zijn met een zwangerschap na een miskraam. Of eindelijk een leuke partner die lief is voor je, dat kan toch niet waar zijn?

Filosofische metafoor: bevriezen als tijdelijke optie

Het leven is gemaakt om vloeiend te zijn; als een stromende rivier. Mensen maken graag ijsblokjes van dit rivierwater, want af en toe gaat het zo snel! Met ijsblokjes kun je het water even in een vaste vorm houden. Je kunt het bestuderen. Je kunt het ‘moment van ijsblok’, gebruiken als een rustpunt, voor verdieping, als leertijd, voor reflectie of om je perspectief te veranderen. Maar let op: bevriezing is alleen slim als tijdelijk systeem!

Sommige mensen zetten hun ijsblokken graag in hun vriezer, in de hoop dat alles dan gelijk blijft. Dat gebeurt ook. Tenminste, in dit ene specifieke ijsblok. Maar de rivier eromheen, stroomt verder en de perspectieven eromheen veranderen daarom. Puur technisch gezien, wil je daarom het ijsblok langzaam laten smelten, zodat het kan teruglopen in de rivier.

Praktische uitvoering: hoe ik ermee omga

Ijsblokken maken we automatisch als ons iets intensief gebeurt. Je kunt dan kiezen voor twee belevingsvormen van het ‘ijsblok moment’: voor de gezonde en de ongezonde variant. De ongezonde ziet er bij iedereen een beetje anders uit. Afwezig, afgestompt, ontkennend, verstrakt, ach… zoveel ‘keuze’. Je kiest de vorm uit ‘waar je goed in bent’. De gezonde is wat moeilijker. Daar moet je wat voor trainen. Je doet hem vooral door jezelf zo bewust mogelijk te voelen, door je te verbinden met het moment (maar ook met geschiedenis en toekomst), door te voelen wat je eng vindt en door de moed te hebben om zoveel te voelen en doen als je durft, door je voeten te (blijven) voelen, je middenrif te ontspannen (daar zijn oefeningen voor) en door een omgeving en acties te zoeken die je goed past. De omgeving en actie die mij goed past, dat zal je misschien niet verbazen, is door een vuurtje te bouwen.

Wat werkt goed bij jou?

Over de schrijver
Hi! Ik ben Sanne Roks. Mens, buitenliefhebber, blubber-fan, 'hondenmoeder' en nieuwsgierig naar jouw verhaal en ontwikkel-wensen. Ik ben er voor de groei-zoekers. Voor hen, die een stevige en gezonde fundering willen. Voor mensen, die zich realiseren dat 'in balans zijn' een werkwoord is en voor iedereen die weet dat het van belang is om verder te zoeken, dan je neus in eerste instantie lang is. Ik zet graag al mijn vakkennis en commitment in, om je te ondersteunen bij het vinden van precies díe ingrediënten die je nodig hebt. Zo kun jij floreren!
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down