Blog ☞ lezen over gezondheid en de onderlaag van groeien ♡

Iedere twee weken verschijnt hier een nieuw berichtje. Is er een onderwerp waar je vragen over hebt?

Stuur me een berichtje en ik schrijf een post, speciaal voor jou ♡.

Hoe start jij jouw ochtend? Zo breng je rust en balans in je leven!
11 augustus 2020 

Hoe start jij jouw ochtend? Zo breng je rust en balans in je leven!

Hoe start jij jouw ochtend? Lekker chill? In je eentje met een planningstool bij de hand? Of omgeven door drukte, rennend om je kinderen naar school te brengen? Ik vraag specifiek naar je ochtend, omdat dáár de winst te vinden is.

Balans en rust in je leven, iedere ochtend een nieuwe kans

Van mijn eigen leraren leerde ik dat balans en rust in je dag, start in je ochtend. Ik ontdekte met de jaren, dat al mijn leermeesters ’s ochtends oefeningen doen: Chi Kungs, gewone spieroefeningetjes, meditatie- of energiewerk… In het begin keek en luisterde ik verbijsterd toe en vroeg me af: “hoe krijgen ze zoiets in jun leven ingepland?” Maar langzaam begon ik mij te realiseren, dat het vooral een kwestie was van ‘prioriteit geven, klein houden en op maat maken’. Dus niet: ‘hoe doet iemand anders dat?’, maar meer: ‘hoe zou mijn ochtend ritueel eruit kunnen zien?’.

Eerste vraag: hoe ziet jouw ochtend er nú uit?

Als ik aan mijn klanten vraag hoe hun ochtend eruit ziet, dan antwoord vrijwel iedereen dat de dagstart best wat idealer zou mogen zijn. Één klant omschreef bijvoorbeeld hoe ze wakker wordt en direct daarna haar telefoon grijpt en start met de online uitverkoop van haar favo kledingketen. Ze zei dat ze ook wel begreep dat dit onhandig is, maar wist ook niet zo goed ‘hoe dan wel’. Want de kick van het koopje, dat trok aan haar. Weg met de rust en zachtheid van de nacht. Weg met mijmeren en dromen. Hoppa, snel de dag in, input regelen en kicks vinden!

Super verleidelijk: rush

Eerlijk is eerlijk: bijna iedereen in Nederland voelt de neiging tot ‘snel en gauw’. Het is alsof het in de lucht hangt. Kijk ik ook naar mezelf, met de twee grote voordelen die ik in mijn leven heb. De eerste: ik ben kindvrij én ben zelfstandig ondernemer. Door de keuzes die ik maakte, is het praktisch gezien makkelijk voor mij om mijn eigen rust en ‘me-time’ te organiseren. Er zijn geen schooltijden en geen sportclubs die me laten rennen en er is geen baas die mij dingen voorschrijft. De tweede is: vanuit mijn werk en scholing ken ik de waarde van een rustige opstart. Ik heb zelfs uitgebreid les gekregen in deze materie. En zelfs mét deze twee voordelen in mijn achterzak, ben ik geneigd om direct na het ontwaken, op mijn telefoon te kijken en te beginnen met mijn werk.

Langzaam wennen aan een nieuw gebruik

Tijdens de afgelopen twee jaar heb ik mijzelf met trucs aangeleerd om de dag langzaam te starten. Het zijn vooral kleine dingen die me helpen. Zo zet ik mijn telefoon op vliegtuigstand voordat ik ga slapen en haal hem daar pas na mijn ochtend ritueel vanaf. Ik heb een vast ritme in mijn dagstart. Vaste ritmes helpen. Zo drink ik een bijzonder lekkere kop koffie, mijmer bij het drinken over de dromen van de nacht, bereid me voor op de gesprekken die gepland staan, maak een dagplanning en denk na over wat ik te leren heb. Daarna doe ik mijn Chi Kungs, maak ik Slow Juice en laat ik de honden uit. Al met al trek ik daar iets meer dan twee uur voor uit. Ook als dat ‘vroeger opstaan’ betekent. Zo belangrijk vind ik het.

Het effect

Over het effect kan ik heel helder zijn: het is super. Ik voel me rustiger, mijn lijf krijgt de tijd om de overgang van nacht naar dag te maken. Ik weet beter waaraan ik mijn tijd wel en niet wil besteden. Verder zorg ik ervoor dat ik een planning heb, waarin ook rustmomenten terug te vinden zijn. Ik weet dat wat ik vandaag doe, ook is afgestemd op de rest van mijn week. De gesprekken met mijn klanten ‘komen niet even tussendoor’, maar zijn voorbereid en ‘in aanwezigheid’. Zo’n start werkt door tijdens de hele dag.

Hoe ziet jouw ideale start eruit?

Ik kan me goed voorstellen dat jouw dag druk en hectisch is en dat mijn ritueel niet in jouw dag zou passen. Maar dat is dus precies de les die ik leerde door af te kijken bij mijn leraren: zorg dat je niet het ritueel van een ander benoemt ‘tot het goede ritueel’. Maak er vooral je eigen feestje van, waarbij je slechts kleine aanpassingen maakt op je reeds bestaande ritueel. Doe bijvoorbeeld de zonnegroet die je zo fijn vindt, ga aan tafel zitten in plaats van staan aan het aanrecht, leg je kleding in de avond klaar, waardoor je vijf minuten hebt om buiten diep te ademen. Ben creatief! Wat zou jij kunnen aanpassen?

Over de schrijver
Hi! Ik ben Sanne Roks. Mens, buitenliefhebber, blubber-fan, 'hondenmoeder' en nieuwsgierig naar jouw verhaal en ontwikkel-wensen. Ik ben er voor de groei-zoekers. Voor hen, die een stevige en gezonde fundering willen. Voor mensen, die zich realiseren dat 'in balans zijn' een werkwoord is en voor iedereen die weet dat het van belang is om verder te zoeken, dan je neus in eerste instantie lang is. Ik zet graag al mijn vakkennis en commitment in, om je te ondersteunen bij het vinden van precies díe ingrediënten die je nodig hebt. Zo kun jij floreren!
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down